Projecten TaalTol 2016

Klassewerk

Teamtraining Renn4 De Atlas: workshops druktechnieken en procesgerichte didactiek in het kader van projectweek cultuureducatie, 20 leerkrachten. In opdracht van Renn4 De Atlas.

banner-renn4-nr-01

TaalDwalen Prentenboek XXXL, Gemeente Noorderveld: 17 basisscholen, 30 klassen 643 leerlingen groep 5/6. Taal/Cultuureducatie i.s.m. Mariken Jongman. Schooljaar 2016/2017. Opmerking Leerkracht: De leerlingen hebben supergeconcentreerd gewerkt en jullie hebben ze trots gemaakt op “hun” boek. In opdracht van K&C Drenthe.

banner-taaldwalen-02

TaalTreffers met Kunst: Voorbereidingen en ontwikkeling i.s.m. CBS De Sprong, OBS Het Spectrum, OBS Tiendeveen, OBS De Driesprong in de gemeente Hoogeveen. Leerlingen maken een reis door de ontstaansgeschiedenis van Taal en Kunst. We starten vanaf de 1e grottekeningen tot aan de laatste tweet. Sponsor: Stichting Compenta en de Stichting Albino.

banner-taaltreffers-voorbereiden

  • DrukCar

Expositie gemeentehuis Tynaarlo: TAAL, 22 juni tot 22 september 2016. Gedurende de expositie periode heeft TaalTol diverse workshops gegeven waarvan de resultaten zijn opgenomen in de expositie. In opdracht van de expositie commissie Gemeente Tynaarlo.

banner-expo-tynaarlo-03

Ter Plekke Expo: Gemeentehuis Tynaarlo, openingsmanifestatie expositie TAAL. De bezoekers van de opening werden uitgenodigd om hun initiaal de maken in zeefdruk of Werkman techniek. De druksels werden te plekke opgehangen en geëxposeerd. 60 deelnemers. Gesponsord door de Gemeente Tynaarlo. Sponsor: Gemeente Tynaarlo.

banner-ter-plekke-expo

Workshops Typografie: Else van der Laan Huis, workshops Typografie/initiaal. De bewoners van het verzorgingshuis zijn enthousiast aan het werk gegaan. Er werd druk geexperimenteerd met woord en beeld. Na de expositie in het gemeentehuis Tynaarlo, kregen de deelnemers hun drukwerkje ingelijst weer terug. 6 deelnemers.

banner-workshop-taal

Koepeltjesfestival Eelde: DOEstraat 24 juni,  workshops Typografie/initiaal. De bezoekers van het Koepeltjes festival in Eelde konden ter plekke een fraaie afdruk maken van hun initiaal. Ook deze zijn geëxposeerd in het gemeentehuis. 120 deelnemers.

UMCG – BKZH: 6 en 8 september, workshops op de kinderafdeling. TaalTol is 2 dagen actief geweest in het Beatrixkinderziekenhuis van het UMCG, in de familiekamers, op de afdeling en in de IC. Er hebben meer dan 15 kinderen meegedaan, samen met hun broertje, zusje en ouders. De kinderen zijn uren zoet geweest en hebben fraaie drukwerken gemaakt. Portretjes, initialen, fantasie, dieren, en lekker griezelen met spinnen en heksen. Met de kinderdruksels als input, heeft TaalTol  een kunstwerk  voor in het trappenhuis gerealiseerd. In opdracht van Bureau Kunstzaken UMCG.

banner-bkzh

UMCG – ERIBA: 14 oktober, workshop “Gezond ouder worden”, OBS Borgmanschool. Deelnemers 30 leerlingen groep 5/6 en 15 medewerkers ERIBA. De kinderen hebben eerst film gekeken over ouder worden en DNA uit een banaan gehaald. Daarna konden ze hun fantasie loslaten en aan de slag met de druktechnieken. Er zijn fraaie fantasieën over DNA te voorschijn gekomen. Veel gehoord: Ahhh nu al afgelopen, ben nog lang niet klaar. In opdracht van Bureau Kunstzaken UMCG.

banner-eriba

Dorpshuis Eexterveenschekanaal: presentatie cultureel jaar. 30 deelnemers. Juist de combinatie Taal en Kunst deed het heel goed. Deelnemers waren nieuwsgierig en werkten experimenteel. Ieder is met een fraai kunstwerk naar huis gegaan. Veel gehoord: mag ik er nog ééntje maken? In opdracht van BOKD.

banner-cultureel-jaar

  • bruTAAL

Stichting ABC: Workshop taalambassadeurs op 16 april. Bijzondere bijeenkomst van mensen die hard gewerkt hebben om de Nederlandse taal ook weer machtig te worden in schrift. Onderstaande afbeelding is van een deelnemer die lekker opstandig afrekende met zijn verleden. 30 deelnemers. In opdracht van Stichting ABC.

banner-taalambassadeuersdag

Bibliotheken Tynaarlo: Minisymposium, 5 september. afgezegd vanwege te geringe aanmelding. In samenwerking met Bibliotheken Tynaarlo en in opdracht van Biblionet Drenthe. Sponso: Ridders van Balije.

Bibliotheken Tynaarlo: inloopdagen met workshops en informatie. 7 en 9 sept. Fraai bezocht en er was voor ieder wat te doen, zo was er naast TaalTol ook het duo, Hij dicht en Zij schildert, en de robotjes Dash en Dot, aanwezig. Enthousiaste bezoekers: “mam, kan ik hockey niet voor één keertje overslaan? 40 bezoekers. In samenwerking met Bibliotheken Tynaarlo.

banner-inloopdagen-bieb-tynaarlo

Bibliotheek Gieten: Opening van het Taalhuis in Gieten. TaalTol mocht daar het aanbod voor mensen die laaggeletterd zijn presenteren. Er waren diverse deelnemers en de opening is zeer druk bezocht met zo rond de 100 personen. Gehoorde opmerking van 2 Taalambassadeurs na uitleg over ons aanbod: We hebben te vroeg geleerd! Hoe we aardappelen moeten schillen weten we wel, maar we willen leren over kunst en poëzie! In opdracht van Biblionet Drenthe.

banner-taalhuis-gieten

Overig

SLO: medewerking onderzoek integrale curriculumontwikkeling Taal&Cultuur, middels interview experts.

uitgeschreven-interview-slo-met-taaltol-eline-krottje

 

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief.