Nieuws van TaalTol

Kultueredukaasje-mei-kwaliteit 2, ofwel KEK2, organiseerde 8 november 2017 dé aftrap voor de inspiratietrainingen: Vuur in je les! Het trainingsprogramma voor de vakoverstijgende inzet van kunstdisciplines op basisscholen in Friesland. “Inspiratie door verbinding” is de spreuk van de dag voor het aanbod bestaande uit workshops en trainingen in de verschillende kunstdisciplines, namelijk: dans, spel, beeldend, nieuwe media, taal (De Taaltoveraars van TaalTol) en muziek.

Speciaal voor deze dag heeft TaalTol op uitnodiging van de Friese bibliotheken een workshop van het onderdeel Taal, De Taaltoveraars, ontwikkeld en gerealiseerd. Inspiratie, procesgerichtheid, onderzoek en taalplezier staan voorop! Met een brede blik kijken we naar alle facetten rondom taal zoals meertaligheid, anders kijken naar taal en doen met taal, beleving en verbeelding van taal.

Tijdens de workshop van TaalTol hebben de deelnemende docenten de Friese tekst van het lied “Seis oere thús” ontleed en een nieuwe vertaling gemaakt in woord en beeld. Nynke Laverman heeft dit lied geschreven voor “Leeuwarden Culturele hoofdstad Europa 2018”.  Er is met veel enthousiasme gewerkt met verschillende beeldende technieken op groot vlak. Al drukkend, kalligraferend, tekenend, schrijvend, bouwend, plakkend, stempelend en spelend met diverse materialen is in harmonisch overleg een prachtige installatie ontstaan. Een installatie waar de creativiteit vanaf spatte en waarin tekstbehandeling, spel, betekenis geven, beleving en onderzoek het begrip “Taalplezier” opeens een heel ander aanzien kregen.

Een enorm inspirerende dag voor de deelnemers en voor TaalTol!

10 oktober 2017 – Lekker gruwelijk griezelen tijdens de Kinderboekenweek met VSO De Meent te Winschoten.

De Kinderboekenweek 2017 is begonnen! Tijdens de kinderboekenweek is TaalTol in Winschoten en maakt met leerlingen en leerkrachten uit maar liefst 5 klassen gruwelijk enge griezelboeken. Grote spinnen, enge trollen, heksen met vieze wratten op de neus, spoken in de slaapkamer en vleermuizen op zolder. Ze komen allemaal voorbij… Spannend!

De juiste griezelsfeer moet natuurlijk aanwezig zijn dus om inspiratie op te doen en de fantasie van de leerlingen én leerkrachten te prikkelen, wordt er voorgelezen uit het spannende griezelboek  Kwallenpap & Slakkenvla. Met de Werkmantechniek wordt na het voorlezen een groot monster gemaakt, die laag over laag vorm krijgt. Een monster met hartjes, hele grote tanden en ogen op steeltjes. Het monster ziet er misschien wel heel eng uit, maar is eigenlijk héél erg verlegen en verliefd op het liefste meisje van de klas. Hij durft het haar alleen niet te vertellen, dat vindt hij GRIEZELIG! Eén van de leerlingen wist dat uitstekend te verwoorden: “dan word je zenuwachtig en krijg je koude rillingen”.

Wat is “eng” en “griezelig”? De leerlingen en leerkrachten weten het wel! Een levendige discussie ontstaat. Goed, genoeg gekletst. Aan de slag! Er worden ijverig enge sjablonen gemaakt van grote monsters, harige spinnen, spoken en van vleermuizen, maar natuurlijk ook gewoon van lieve muisjes en aaibare pluizige beestjes.

Vol concentratie en met rode blosjes op de wangen wordt er door leerlingen en leerkrachten gewerkt aan de drukwerken. Noest werken leerlingen en leerkrachten samen aan het boek dat onder hun vingers vorm krijgt. Geen tijd voor pauze. Het gruwelijk enge griezelboek moet klaar! En dan? Lekker griezelig goed gruwelen met elkaar.

28 augustus 2017 – De eerste nieuwsbrief van TaalTol is uit. Met “Nieuws van TaalTol”, stellen we u vanaf heden, regelmatig op hoogte over onze projecten en ontwikkelingen. Wilt u de eerste nieuwsbrief ook lezen? Klik op de link http://mailchi.mp/06c934232a8c/nieuws-van-taaltol-1032249?e=47ef00cd38 Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor onze Nieuwsbrief.

8 augustus 2017 – Stichting TaalTol is een feit. TaalTol is in juni 2015 opgericht als vereniging. In de aanloop fase is gezocht naar een eenvoudige rechtsvorm. Zeker bij de start, is het zaak om te kijken hoe ideeën vorm te geven en welke richting passend is. Nu na ongeveer 2 jaar ontwikkelen, kijken, testen en vooral ook DOEN, is het tijd voor een volgende stap als organisatie. Volwassen worden en verder ontwikkelen, heerlijk!

21 juli 2017 – Startdag Pricohscholen. TaalTol is gevraagd een programma te ontwikkelen voor de jaarlijkse startdag van de Pricohscholen te Hoogeveen. Het thema is “Van Werkdruk naar Werkgeluk”. Het is de bedoeling dat docenten creatief flink worden uitgedaagd en komen tot een mooi eindproduct. Dit alles moet natuurlijk gebeuren onder een strakke planning. Achterliggende vraag is: Hoe houd je de regie in een “snelkookpan?” Alles gebeurt in 4 sessies van 1 uur en er doen in het totaal ongeveer 100 leerkrachten mee.

17 juli 2017 – TaalTol nu ook voor bijzonder onderwijs. In overleg met VSO De Meent uit Winschoten gaat TaalTol haar werkterrein uitbreiden. Het komende schooljaar verzorgt TaalTol een schoolbrede workshop voor de leerlingen van De Meent. Het gaat hier om 6 groepen en ongeveer 55 leerlingen in het totaal. Tijdens de kinderboeken week in oktober, gaan de leerlingen in groepjes aan de slag en maken een fraai griezelboek, met eigen gemaakte verhaaltjes, gedichtjes, woorden en teksten en natuurlijk griezelbeesten. Er wordt gewerkt met diverse druktechnieken. Spannend!

7 juli 2017 – HOERAH we mogen door! Met de toekenning van de subsidie aanvraag voor de ontwikkeling van het project TaalTreffers met Kunst, wordt TaalTol en de gelegenheid gesteld om het project uit te werken naar een mooi meerjaren programma dat duurzaam kan worden ingezet. In de toelichting staat het volgende: De aanvraag betreft doorontwikkeling en ontwikkeling van een vernieuwend concept. Het product is meerjarig inzetbaar en past bij het cultuurprogramma van de scholen. Wij zijn hier zeer blij mee.